Openbaar Ministerie Suriname

Launch
Suriname verwerft Tier-1 status in wereldwijd mensenhandelrapport

Suriname verwerft Tier-1 status in wereldwijd mensenhandelrapport

PARAMARIBO - Suriname heeft op 24 juni 2024 voor het eerst de hoogst mogelijke rang, de Tier-1 status, behaald in het jaarlijkse mensenhandelrapport van de Amerikaanse regering. Deze status bevestigt dat Suriname voldoet aan alle minimale normen en effectieve maatregelen neemt om mensenhandel te bestrijden, zoals vastgesteld door de Amerikaanse Trafficking Victims Protection Act (TVPA).

 

Tier-1 landen worden erkend voor hun inspanningen om slachtoffers te beschermen, daders te vervolgen en preventieve maatregelen te treffen om mensenhandel te voorkomen. Het behalen van deze status is een belangrijke mijlpaal en weerspiegelt het harde werk en de toewijding van de desk Mensenhandel & Mensensmokkel van het Openbaar Ministerie (OM) en de Trafficking in Persons Unit van het Korps Politie Suriname (KPS), samen met andere ketenpartners.

 

Het OM feliciteert Inspecteur Letitia Pinas, hoofd van de Trafficking in Persons Unit van het Korps Politie Suriname, die tijdens een ceremonie op het State Department in Washington werd geëerd als een van de tien TIP Helden van dit jaar, vanwege haar toewijding en leiderschap in de strijd tegen mensenhandel. TIP Helden" zijn individuen die door het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken worden erkend vanwege hun uitzonderlijke bijdragen aan de bestrijding van mensenhandel, zoals het beschermen van slachtoffers, het vervolgen van daders en het verbeteren van beleid op dit gebied. Deze erkenning onderstreept niet alleen haar persoonlijke toewijding, maar ook de collectieve inspanningen van Suriname om een leidende rol te spelen in de wereldwijde strijd tegen mensenhandel.

 

De Tier-statussen, zoals vastgesteld in het TIP Report, dienen als een internationale maatstaf voor de inspanningen van landen om mensenhandel te bestrijden. Naast Tier-1 zijn er ook Tier-2, Tier-2 Watch List en Tier-3 statussen, die respectievelijk landen onderscheiden die aanzienlijke vooruitgang boeken, landen die extra aandacht nodig hebben vanwege zorgen over verslechterende situaties, en landen die ontoereikende inspanningen leveren om mensenhandel tegen te gaan.

 

Het behalen van de Tier-1 status voor Suriname zal niet alleen bijdragen aan internationale erkenning, maar ook aan verdere samenwerking met andere landen en internationale organisaties om de bescherming van slachtoffers te waarborgen en daders opsporen en te vervolgen.

Openbaar Ministerie Suriname Logo
© 2022 Openbaar Ministerie Suriname - Alle rechten voorbehouden
Whoops! The requested page could not be loaded!
Please check your internet connection, or try again later